NASA Dezvolta un Avion Supersonic pentru Pasageri - Centrul de Stiri

Stiri online de ultima ora

Post Top Ad

Stiri online de ultima ora

luni, 26 februarie 2018

NASA Dezvolta un Avion Supersonic pentru Pasageri

Inca de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand motoarele cu reactie au fost montate pentru prima data pe un avion de zbor, omenirea a incercat sa produca avioane de pasageri supersonice. La ora actuala, avioanele de linie zboara la viteze subsonice, de maxim 837 de km/h, fapt care face ca zborurile intercontinentale sa fie lungi, inconfortabile si sa necesite escale dese. 


Concorde, primul si ultimul avion de linie supersonic a fost retras din productie din cauza nenumaratelor probleme pe care le avea din cauza tehnologiei limitate care a stat la baza constructiei lui. O alta problema pe care Concorde o avea si care cauza foarte mult disconfort atat pasagerilor cat si a persoanelor de la sol era insasi zgomotul produs. Acest avion supersonic era pur si simplu prea zgomotos. Atunci cand depasea viteza sunetului, boom-ul aferent era incredibil de puternic. 

De asemenea, pe langa problemele cauzate de boom-ul sonic, Concorde scotea sunete ciudate si puternice si atunci cand era in zbor. Pasagerii deseori se plangeau de acestea pentru ca le dadeau o stare de anxietate, frica si ca zborul in sine devenea inconfortabil din cauza lor.  Dar si persoanele de la sol se plangeau de zgomotele produse de catre Concorde. Acesta era foarte galagios la aterizari, dar si mai deranjant cand decola si isi pornea motoarele gigantice. Persoanele care locuiau pe langa aeroporturi au pus mari presiuni pentru interzicerea acestui avion care era pur si simplu prea zgomotos pentru a zbura. 

Problemele tehnologice si plangerile neintrerupte au cauzat pensionarea aparatului de zbor revolutionar. Dar acum, NASA, doreste sa produca un avion care va putea functiona la viteze supersonice intr-un mod silentios, fara sa mai cauzeze disconfort. Tehnologia pe care compania de stat americana o testeaza in prezent functioneaza si este folosita pe avioanele stealth aflate in prezent in dotarea mai multor state. 

Putem doar spera in prezent ca vom vedea in sfarsit un avion de linie, supersonic, eficient si tacut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad