Iti Risti Sanatatea la Frizerie? - Centrul de Stiri

Stiri online de ultima ora

Post Top Ad

Stiri online de ultima ora

miercuri, 30 mai 2018

Iti Risti Sanatatea la Frizerie?

Poate nu multa lume s-a gandit ca frizeria reprezinta un risc de propagare a unor boli cu transmitere prin sange, intr-un mod similar cu cabinetul dentistului. Unele masini de tuns profesionale, cum e Wahl Elite Pro, au lamele extrem de ascutite, putand provoca taieri acolo unde intalnesc protuberante pe pielea scalpului. Oricat de experientat ar fi frizerul, astfel de accidente se pot intampla. 


In Africa de Sud, Universitatea din Cape Town a produs un studiu in urma caruia a descoperit ca 40% din masinile de tuns ale frizeriilor din oras sunt contaminate cu sange si Virusul Hepatitei B. Asta desi frizeriile pretindeau ca isi sterilizeaza masinile de tuns dupa fiecare client. HIV nu a fost descoperit pe lame, dar e posibil ca lipsa lui sa se datoreze perioadei mai mici pentru care poate supravietui acest virus in afara organismului. 

In mare parte, necunoasterea frizerilor a dus la aceasta situatie, metodele folosite de ei pentru sterilizarea masinilor de tuns fiind improprii. Majoritatea foloseau spirt, care e foarte ieftin, insa care nu are nicio proprietate antivirala. O alta parte puneau lamele sub flacara deschisa, insa nu existe date care sa ateste eficacitatea acestei metode. 

Desi metodele eficiente sunt la indemana tuturor, nu multi stiu ca sunt necesare. Exista spray-uri antivirale si unitati moderne de sterilizare cu ultraviolete. Dar si dezinfectanti moderni pe baza de peroxid de hidrogen, incorporand efecte bactericide, fungicide si virucide. Acesti dezinfectanti sunt compatibili cu diverse materiale si au actiune rapida. 

Riscurile ca infectia cu HCV sau HIV sa fie transmisa prin masina de tuns sunt relativ mici, dar ele totusi exista oriunde apar rani deschise si transfer de fluide de la o persoana la alta. 

Frizeriile mai pot transmite si diverse infectii cu fungi, daca igiena e precara. Unele bacterii, fungi si paraziti pot supravietui pana la sapte zile pe prosoape, scaune si masinile de tuns. Nu sunt exclusi de aici nici paduchii. 

Masina de tuns trebuie sterilizata timp de 5 minute dupa fiecare tundere, insa cati frizeri ati vazut sa faca asta? Sau sa se spele pe maini intre clienti? In lipsa unor conditii de igiena pe care le putem verifica, poate e mai bine sa invatam sa ne tundem acasa, intr-un mediu mai sigur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad